Wiele osób nadal nie chce tego zrozumieć, iż nadmiar tkanki tłuszczowej nie pojawia się w ciągu paru dni, ale jest to wynik dziesiątek miesięcy lub wielu długich lat zaniedbań, prowadzenia niezdrowego trybu życia, dostarczania nadmiaru energii, podjadania, braku aktywności fizycznej itd. Po trzecie Zaczynając z ekstremalnego pułapu, nie ma już [...]
[...] się z opiniami, że białka roślinne są tymi niepełnowartościowymi. Jednak, gdy zestawimy je wraz z białkami zwierzęcymi, aminogramy poszczególnych grup białek uzupełniają się, a ich wartość dla naszego organizmu rośnie. Oznacza to, że bez problemu możemy łączyć proteiny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, jak i czerpać z nich pełnię korzyści.
[...] wapnia i sprzężonych kwasów linolowych (CLA). Jogurt grecki zawiera tylko 6-8 g węglowodanów na porcję, a więc mniej, niż typowe jogurty dostępne w sklepach. Ma więcej protein, a więc wpływa na utratę wagi poprzez zmniejszenie apetytu i zmniejszenie spożycia kalorii. Czy produkty mleczne mają wpływ na występowanie zespołu (syndromu) [...]
Przedstawię w skrócie najczęstsze problemy, na jakie napotykają osoby początkujące. Niektóre mogą się wydawać błahe, ale wcale takie nie są. Najczęściej powodem jest stosowanie maszyn, nie wolnych ciężarów. Postaw na fundamenty: podciąganie na drążku, inverted rows, przysiady ze sztangą, wiosłowanie sztangą/sztangielką, wyciskanie leżąc, [...]
Jak nigdy wcześniej mamy do czynienia z nawałą ekspertów od treningu, diety, suplementacji i dopingu. Zalecam dużą ostrożność, bo niejednokrotnie miałem do czynienia z owocami pracy rozmaitych fachowców, zdarzało się, że proponowane rozwiązania są bardzo dobre, ale zupełnie niedopasowane do specyfiki danej osoby. Podsumowując zagadnienie, [...]
W ostatnim czasie otrzymuję niezliczone pytania dotyczące odchudzania, najlepszych sposobów, rodzajów diet, treningów. Postanowiłem odpowiedzieć, choć na kilka z nich. Część z tych kwestii jest już dobrze opisana, niektóre są mało znane lub opisywane w postaci półprawd, lub współczesnych baśni (siłowniowych legend). Warto odsiać fakty od mitów, [...]
W trakcie wysiłku długotrwałego energia pochodzi z węglowodanów i tłuszczów. Jeśli praca charakteryzuje się rosnącą intensywnością, to coraz większy staje się udział węglowodanów. W przypadku utrzymywania intensywności np. w strefie 130-150 uderzeń serca na minutę energia jest czerpana zarówno z węglowodanów, jak i tłuszczów. Jeśli dla kogoś [...]
[...] wspomagania zjadali tylko 130 ± 25 g białka dziennie, a osoby z grupy kontrolnej tylko 115 ± 20 g białka dziennie (wystarczy pomyśleć, czy konsumpcja dużej ilości protein zawierających metioninę nie ma wpływu na poziom homocysteiny). Jedyne co udało się tu wykazać to to, że mężczyźni stosujący sterydy anaboliczno-androgenne mieli [...]
[...] przy biurku itd. wypoczynek aktywny) monitorowanie podaży energii (zapisy żywieniowe, dzienniki, programy monitorujące w komputerze, telefonie itd.) zwiększenie podaży protein (> 25% dziennej podaży energii) np. dobrym sposobem jest umieszczenie dodatkowych porcji białka serwatkowego, rozumienie definicji i praktycznego znaczenia podaży [...]
Czego dowiesz się z tego artykułu? Co zapamiętać? Dla udanej redukcji najważniejsza jest odpowiednia dieta, a nie trening. Zwykle tłuszcz „pali się”, gdy stosujemy ujemny deficyt energetyczny. Według niektórych badań, diety wysokotłuszczowe mogą nasilać pozbywanie się tkanki tłuszczowej, jednak wg meta-analiz, skuteczność różnych modeli [...]
[...] diety niskowęglowodanowej (dostarczającej <100 g węglowodanów dziennie) lub klasycznej, zbilansowanej diety (np. 45%-55% węglowodanów, 25%-30% tłuszczów, 15%-20% protein). Nie ma aż takiego znaczenia, po jakie rozwiązanie sięgnie osoba zagrożona chorobą niedokrwienną serca. Najważniejsze, by utrzymywać odpowiedni bilans kaloryczny, [...]
[...] jest procesem złożonym, który wymaga szereg działań dietetycznych, ale i nie tylko. Wiadomym czynnikiem jest odpowiednia dieta, która koniecznie musi być zasobna w proteiny. Jednak oprócz samych białek ważne jest również to, jak trenujesz oraz ile czasu spędzasz na odpoczynku i regeneracji. Ile koncentratu białka na porcję? Zagadnienie [...]
[...] http://www.cohensw.com/pub/pca/Emerging_Health_Properties_of_Whey_Proteins_and_Their_Clinical_Implications_JAmCollNutr_2007.pdf Chungchunlam S.M.S. i in. Dietary whey protein influences plasma satiety-related hormones and plasma amino acids in normal-weight adult women https://www.nature.com/articles/ejcn2014266 „Evidence-based [...]
[...] takie jak hydrolizat kolagenu. Jakub Wiącek - Neurobiolog i Dietetyk Dieta odchudzająca dla Seniora - Jadłospis na 3 dni Dzień I Śniadanie Płatki owsiane na mleku z odżywką proteinową i pestkami dyni ALLNUTRITION WHEY PROTEIN 908 g 30 g Płatki owsiane 70 g Mleko spożywcze 0,5% tłuszczu 1 × szklanka (230 ml) Dynia pestki 1 × łyżeczka (5 g) II [...]
Odżywki typu gainer zwykle są źródłem dużej ilości węglowodanów i mniejszej protein (np. 20 g protein i 66 g węglowodanów w 100 g produktu). Dlatego znajdują zastosowanie u sportowców, którzy potrzebują dużej ilości energii, a mniej składnika budulcowego (czyli białka). Nic nie stoi na przeszkodzie, by nabyć zarówno odżywkę węglowodanowo-białkową, [...]
Diety wegetariańskie i wegańskie z pewnością mają swoje pozytywne strony. Jedzenie mięsa powiązano z wieloma rodzajami chorób. Ale ... liczy się nie tylko fakt jedzenia mięsa, ale jego rodzaj, to jak dane zwierzę było „wspomagane” (np. środki hormonalne stosowane w USA) oraz w jaki sposób mięso poddano obróbce (np. wyjątkowo niekorzystne jest [...]
Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]
Mimo artykułów, filmów, rozpisek dietetycznych, gotowych, pełnych opracowań większość ludzi podąża za prostszymi i często błędnymi poradami np. z YouTube, TikToka czy Instagrama. Często komercyjnie oferowane diety są dobre, ale nie sprawdzą się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej, mogłyby znaleźć miejsce na typowej „masie”, gdy dla kogoś celem [...]
[...] z powodu nowotworów czy choroby sercowo-naczyniowej. Ciężko powiedzieć, czy jedzenie mięsa sprzyja czy nie np. biegaczom. To bardzo specyficzna dyscyplina, w której podaż protein wcale nie musi być znacząca. Jednak kulturystyka i inne sporty siłowe to już zupełnie inna para kaloszy. Tam o wiele trudniej będzie uzyskiwać formę bazując tylko na [...]